Mijn naam is Esther Visser. Ik ben opgegroeid tussen de weilanden van Zuid-Holland, emigreerde naar de rijstvelden van Thailand, en woon nu in de bossen van de Veluwe.

De schoonheid van de natuur fascineert mij, en dat is terug te zien in mijn pasteltekeningen. Paarden, huisdieren, wild, vogels en landschappen inspireren mij om met pastelkrijt aan de slag te gaan.

Ik ben lid van het Kunstgilde Oldebroek en regelmatig is mijn atelier aan De Sikkel 8 te Wezep open. Dan kun je spontaan op bezoek komen om een kijkje te nemen. In de omgeving Oldebroek zijn nog eens 11 andere kunstenaars die ook hun ateliers regelmatig openstellen voor bezoek. Neem hier een kijkje om te zien waar ze zitten!

 

Werkwijze

Ik werk voornamelijk met pastelkrijt. Het is een prachtig medium, waarmee je een dromerig effect kunt bereiken, maar ook heldere kleuren kunt neerzetten. Met pastelkrijt is het daarnaast mogelijk om lichtval mooi weer te geven, waardoor de tekening een sprankelende uitstraling krijgt.

Ik zet mijn tekening vaak op met houtskool. Soms maak ik een onderschildering, dan werk ik van donker naar licht: eerst de donkere ondertoon, daarna lichtere gedeelten. De onderlaag wordt aangebracht met gewoon pastelkrijt, daarna de lichtere toetsen vooral met extra soft pastelkrijt. Details worden afgewerkt met pastelpotlood.

De ondergrond is meestal Canson pastelpapier. Dit papier is al gekleurd, wat de tekening extra interessant maakt.

Als de tekening af is, wordt hij gefixeerd. Toch blijft een pasteltekening kwetsbaar en moet je er voorzichtig mee omspringen. Maar als de tekening netjes wordt ingelijst, blijft hij mooi en de kleuren verbleken dan niet.